Het is weer donderdag, en dat betekent: Metro in je inbox! Met de parels uit het Metroweb en meer fun. Deze week helaas geen winactie, maar jullie weten: dat maken we binnenkort weer goed. Veel leesplezier!
Duizenden vacatures in sommige sectoren, die met de grootste moeite worden gevuld. Er zijn meer banen dan beschikbare mensen en wanneer je je baan kwijtraakt, staan werkgevers te springen om je aan te nemen. Tegelijkertijd wordt crypto en beleggen steeds populairder en lijkt het alsof iedereen wel ergens geld in heeft zitten. Zou het niet meer moeten lonen om te werken? Die vraag leggen we met de stelling ‘De belasting op inkomsten uit arbeid moet omlaag, op vermogen omhoog’ voor aan ons panel van experts.
Deze week spreken we met onderzoeksjournalist en historicus (en auteur van het boek Fantoomgroei) Sander Heijne, investeerder Janneke Niessen en econoom en journalist Matthijs Bouman.
Mark Rutte die zijn eigen sms'jes wist: het is al dagen een veelbesproken onderwerp. Vandaag werd de kwestie besproken in een Kamerdebat en kon de premier rekenen op veel kritiek. De premier wil echter niet delen hoeveel sms-berichten hij ontvangen heeft, en welk deel is gearchiveerd. ‘Als het vertrouwen er niet meer is, ga ik andere dingen doen’, zei hij in reactie op het wantrouwen vanuit de Kamer.
In Spanje lijkt het binnenkort mogelijk te zijn: menstruatieverlof. Kunnen we zoiets ook in Nederland verwachten? Volgens jongerenvakbond FNV gaat dat niet zolang er een menstruatietaboe heerst op de werkvloer. Dat kan volgens menstruatiekenner Peter de Vroed heel makkelijk verholpen worden: Verspreid de juiste kennis en informatie en betrek de mannen bij dit ‘vrouwendingetje’.
Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Deze week: de 43-jarige Niels, die een flinke duit verdient, maar toch het liefst zuinig leeft. Zo heeft hij zes verschillende spaar- en beleggingsrekeningen, met elk een eigen doel. ‘Zuinigheid is voor mij een beetje sport. Hoewel het aan de andere kant weer over de balk wordt gesmeten door een weekendje weg of vakantie’, vertelt hij.
Wat doe je als je na tientallen jaren bij dezelfde werkgever je draai niet meer kunt vinden? Blijf je er werken en tel je de jaren af tot je pensioen, of gooi je op 60-jarige leeftijd nog je leven om? Peter Metselaar besloot voor het laatste te kiezen. Na 41 jaar bij de politie te hebben gewerkt, is hij nu als aspirant-machinist bij de NS aan de slag. ‘Het voelt als een tweede jeugd’, zegt hij lachend. ‘Ik ben met totaal iets nieuws bezig.’
Zelf een cordon bleu maken is niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is een varkenslapje opensnijden en vullen met kaas en ham. Vervolgens paneren en garen en hop: je bent er al. In dit geval gaan we voor een versie met serranoham en manchego, zie het als een cordon bleu 2.0. En dat is lékker!
‘De moderne mens stelt hoge eisen aan zijn korte verblijf op aarde’, schrijft Bert Plomp in ‘Leven zonder bucketlist, kan dat?’, de uitgelichte lezerscolumn van deze week. ‘Een rustig bestaan met brood op de plank en een dak boven het hoofd, ervaart hij als te mager. Zijn leven is niet voltooid eer hij een reeks extreme activiteiten heeft afgewikkeld.’
Iedere week beantwoorden we een nieuwe opvoedvraag. Deze week: ‘Mijn vriend en ik zijn het vaak oneens over de opvoeding’. Hoe los je dat op? Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, schiet te hulp. ‘Ik denk dat je elkaar als ouder een beetje opnieuw moet leren kennen. Je hebt beiden opeens twee rollen, je bent niet alleen elkaars geliefde, maar óók een ouder. Gaandeweg leer je elkaar opvoedstijl kennen en dan kan het inderdaad zo zijn dat dit niet helemaal overeen komt.’